Trágya szorult a kecskekörmünk alá.

2018. május 15. 18:38 - Hentes Fülöp

Irtsd a retkes fát!!!

Aki járt már a tónál, mindenki tudja, mennyire irritáló tud lenni a sok kurva fa, ami mindenhol terpeszkedik, gusztustalan zöld, tele van hernyóval meg hangyával, takarja a napot, nem leszek barna, ilyesmi. Külön zavaró, ha bringaúton megy az ember, amire ráesik a mocskos lombozat, belóg az ág, szóval

ki kell vágni az összeset végre a francba, betont a tópartra!

Balatonberény környékén végre megérezték az idők hívó szavát és odacsaptak a kérges parazitáknak: kigyakták az összeset, reméljük, még a gyökérzetet sem hagyták ott. Állítólag az R76-os nevű kamugyorsforgalmi útnak kellett ez, ami támogatandó, végre aszfalt kerül a sáros-bozótos gané helyére. Íme egy kép erről:

32478036_2057761957570600_4371855293726851072_o.jpgFotó: Hana Kimba/ Országúti Bringások/ Facebook

Szólj hozzá!
2018. május 01. 21:21 - Hentes Fülöp

A kátyúrendszer, ami az egész 71-est szimbolizálja

Mindenki szívta már a fogát azon, mekkora szopó végigaraszolni a 71-es egyes szakaszain csúcsidőszakban (néha azon kívül is). Az M7-estől Akarattyáig, Fűzfőtől Tihanyig, Edericstől Keszthelyig simán belefuthatunk egy-egy nagy dugóba. De nem ez a fő oka, hogy miért kéne már egy alagutat fúrni a parttal párhuzamos forgalomnak 70 km hosszan.

Hanem a 71-es fos állapota.Vannak ezt szimbolizáló elegáns, nagymúltú kátyúk, mit kátyúk, kátyúrendszerek a főúton, emlékeink szerint egykor Szepezd volt az egyik legerősebb versenyző, de mára ott normalizálódott a helyzet. Az egyik örökös kedvencünk, valamint a hazai útfenntartás igazi jelképe egy autónyi hosszúságú, és fél autónyi szélességű darab Örvényes határában. Csodálatosan zenélnek rajta a kerekek, mivel azt az ősi trükköt alkalmazza a közútkezelő, hogy valami gagyi minőségű aszfalttal évről évre betömi a legmélyebb szakaszokat. Ettől a sekélyebb kátyúk megmaradnak, de dimbes-dombos marad az úttest.

Ha a csárdából elviteles halászlevet kértünk, ne a kocsiban együk ezen a szakaszon, mert a zsíros lé a fecskére freccsen.

Szólj hozzá!
2018. március 07. 11:39 - Hentes Fülöp

Rekord éve volt a Varga Pincészetnek

Világversenyeken is számos érmet söpörhettek be

Csak minőségi bort szabad szlopálni a szepezdi stégen, nem akármilyen szar kreinbachert vagy laposát. Mindenkinek ajánljuk a Varga Pincészet borait, aki be akar baszni!

Na de álljon itt sajtóközleményük, na nem az egész, mert az rohadt hosszú:

A Varga Pincészet több területen is rekord évet zárt 2017-ben. A borok nem hivatalos világbajnokságának számító bordeaux-i borversenyen három borukkal, a száraz Irsai Olivérrel, Olaszrizlinggel, illetve az édes, késői szüretelésű Szürkebaráttal is kiérdemelték az aranyérmet, magyar pincészet régóta nem aratott ekkora sikert.

A fontosabb gazdasági mutatók is jó eredményről árulkodnak a család két vállalkozásában: a badacsonyörsi Varga Pincészet árbevétele 4,6 milliárd forint, a feldebrői 1,2 milliárd volt, a két pincészet együttes adózott nyeresége pedig összesen 300 millió forint.  Csúcsot értek el az eladott palackok számában is, hiszen tavaly már 15,5 millió palack bort értékesítettek, majdnem 1 millióval többet, mint 2016-ban, akkor 14,6 millió üveget.

Varga Péter tulajdonos szerint az elmúlt év legnagyobb sikere kétséget kizáróan mégis az őszi szüret volt, hiszen a ’70-es évek elején volt utoljára hasonlóan áldott időjárás a szőlőtermesztők számára. Mivel az idei tél utolsó hetének extrém hidege még nyugalmi állapotban érte a szőlőtőkéket, így a rügyfakadásra vélhetően nem lesz negatív hatása.
 „Természetesen nagyon elégedettek vagyunk az értékesítés alakulásával, de a tavalyi évben talán még ennél is jobban örültünk a termés eredményének. Én ugyan csak 32 éve vagyok a szakmában, de nem emlékszem, hogy valaha ilyen egészséges és jó minőségű szőlőt szüreteltünk volna. A jó minőség alatt azt is értem, hogy a szőlőszemek, és ennek következtében a borok is sokkal gazdagabbak lettek mind illatban, mind ízekben, mint a korábbi években. Mindezek miatt úgy döntöttünk, növeljük taktikai borkészletünket, azaz tavaly több szőlőt vásároltunk fel, mint amennyire az értékesítéshez szükségünk lenne. A 2016. évi 16 millió kiló szőlővel szemben 2017-ben 20,5 milliót dolgoztunk fel. Azt látjuk, hogy eladásainkban folyamatosan nő a száraz borok aránya, 2017-ben már megközelítette az eladott bormennyiség kétharmadát. Az előző évjárat aromagazdagsága a legnagyobb hatással fogyasztóink kedvencére, az Olaszrizlingre volt, hiszen a 2017-es évjáratot kóstolva meggondolandó, hogy ezt a fajtát ne soroljuk-e a jövőben az illatos borok közé, hasonlóan a Szürkebaráthoz, Muskotályhoz vagy a Sauvignon Blanc-hoz” – összegzi az elmúlt évet Varga Péter.
varga_peter_es_varga_mate_harom_arany_bordeaux-bol.jpg
Varga Péter és Máté. Forrás: Varga Bor
Szólj hozzá!
2018. január 24. 11:22 - Hentes Fülöp

Szevasztok, kiskalózok!

Fald fel a Balatont 1.

Nagyon nehéz szavakat találni, amikor az ember régi vágya valóra válik. Nagyon  nehéz szavakat találni, amikor az ember csak tervez, tervez, aztán azt látja, hogy testet ölt egy szellemi gólem, ami megvédi a TRÚt, elemészti a TRASHt. Nagyon nehéz szavakat találni, ha az embernek szorulása van.

Ebben a videóban, amit nyitóposztnak szántunk, valamennyi fent említett követelmény megvalósul, értelmet nyer, kiviláglik. Hamarosan kicsinosítjuk a blog külsejét, szóval ez még 0.1, és lesz minden jóság, meg persze egy manifesztó arról, mit akarunk. Hát semmi jót.

Szólj hozzá!
Trágya szorult a kecskekörmünk alá.