Trágya szorult a kecskekörmünk alá.

Balaton Trash

Lepusztított tájjal emlékezik Füred az első világháborúra

2019. február 14. - Hentes Fülöp

Ha egyszer Balatonfüred környékére esz titeket a fene, érdemes a BMW-terepjárók és luxuséttermek városát az Aszófő felőli úton megközelíteni (el fog még jönni az idő, hogy a prolikat csak itt engedik be Füredre, hogy szolgálják az urakat). Ahogy elhagyjuk a pecató környékét és felkapaszkodunk a dombra, lenyűgöző látvány tárul elénk:

egy csatamező.

20190210_141804.jpg

Fürednek ez a széle egy merő pusztulat, pláne a téli fényekben, lombok nélküli magányos fákkal, minimál növényzettel. Nem tudjuk pontosan, hogy a Gyűrűk Ura utolsó csatáját, a Trónok Harca sárkánytámadást követő vidékét vagy épp valami konkrétabb, első világháborús ütközet maradványait akarták-e megalkotni (oké, az utolsó gyanús, emlékév volt), de a végeredmény lélegzetelállító.

20190210_141742.jpg

Az embert már az útszélen heverő traktorgumi és a távoli sitthalmok is megfogják, de a kontraszt facsarja igazán össze a hasnyálmirigyünket: a távolban csillogó Balaton szépsége, és az előttünk elterülő táj fantasztikus zordsága űzi egymást a szemünk előtt. Itt nincs remény, hunyorítva látjuk Verdun védőit, ahogy előbújnak egy salakhalom mögül, lesve, jön-e a boche valamerről. Érezzük a gáztámadások szúrós szagát, tapintjuk a rozsdás bajonetteket, beleremegünk a srapnelek detonációjába.

20190210_141710.jpg

Aztán egyszer csak feleszmélünk, és rájövünk, ez nem csatatér, ez a Balaton egyik önjelölt fővárosának a balkáni pereme.

A bejegyzés trackback címe:

https://balatontrash.blog.hu/api/trackback/id/tr414627048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiuss 2019.02.15. 15:22:36

Mi ez, valami Füred-lejárató blog? Vagy egy irigy siófoki írta? :-)

Willkommenskultur 2019.02.15. 17:54:03

De azert inkabb kiirja a banatat, nem am szedne a szemetet mint gep.

Merlot 2019.02.15. 18:59:20

Van egy tippem.
A sok évig haladó szellemű polgármester és hivatalának vezetői üres és már - főleg régi családi házakkal - beépített, majd buldózerrel földdel egyenlővé tett telkek tucatjait építtetik be oda nem illő hatalmas házakkal Blatonfüreden.
Csak egy példa: nézzék meg mi épül a Baricska csárda mellé!

Erre az Aszófő felől Füredre tartó út mellé hiper-luxus lakóparkot terveznek építtetni.
Kitombolja magát a hatalom által kilóra megvett városvezetés Füred beton dzsungellé tételével...

Hentes Fülöp 2019.04.03. 18:59:05

@Willkommenskultur: Persze, papa, majd én szedem össze egy ekkora területen, hat teherautóm van hozzá... Nyugodjál le, ahol lakom, ott rendszeresen felszedem a földről a mocskot, sőt a közeli vasúti vágányok közül is össze szoktam szedni és szelektívbe (!) górom a türhők által eldobált sopronis dobozt és szőkekólás flakont.

Hentes Fülöp 2019.04.03. 19:00:40

@blasiuss: Ne haragudj, megkövetlek. Javítom magam: ez a mesés, aranyfényben ragyogó, pompás Balatonfüred legszebb része, igazi turista attrakció. Ha már Siófok, akkor méltó a Petőfi sétányhoz (annak is egy júliusi péntek esti hangulatához).
süti beállítások módosítása